Sleva 250 Kč na produkt měsíce. Více zde.

Fast fashion vs. tradiční výroba: Opravdu se levné rukavice vyplatí?

Když přijde řeč na módní průmysl, téma udržitelnosti nabývá stále větší důležitosti. Zvlášť pokud jde o kožené rukavice, kdy rozdíl mezi ručně šitými a těmi z masové produkce je opravdu značný. Pojďte si srovnat obě cesty, po kterých se můžete při výběru rukavic vydat – fast fashion a tradiční výroba. Prozkoumejte rozdíly v materiálech a výrobních procesech i s ohledem na etické aspekty.

Co je udržitelná móda a jak se liší od fast fashion?

Fast fashion, známá svou rychlou a levnou výrobou, představuje model módního průmyslu zaměřený na masovou produkci oděvů, které jsou často vyráběny v rozvojových zemích za nízké mzdy s minimálními ohledy na životní prostředí. Výsledkem je obrovský objem módního odpadu, nízká kvalita produktů a jejich omezená životnost. Sice můžete získat levné rukavice, ale ty často postrádají kvalitu a potřebnou odolnost.

Zatímco udržitelná móda je opakem této rychlé produkce. Klade důraz na kvalitu, zodpovědný přístup k přírodním zdrojům a férové podmínky pro všechny zaměstnance. V případě kožených rukavic se tento princip projevuje nejen ve výběru materiálů a jejich zpracování, ale i v samotném výrobním procesu. Tradiční výroba, jako je ta naše v dílně v Dobříši, vám nabídne produkt, který má dlouhou životnost. Ať už potřebujete ochránit před chladem, či mít rukavice na řízení, grilování, golf apod. Jsou vždy přizpůsobené tak, aby vám co nejlépe a nejdéle sloužily.

Už na materiálu záleží

Prvním klíčovým aspektem při výrobě rukavic je výběr materiálu. Rukavice vyráběné v rámci fast fashion jsou často vyrobeny z levnějších kožených náhražek nebo kůže nižší kvality, která není dostatečně zpracována. Výsledkem jsou produkty, které se rychle opotřebují, mění svůj tvar i po pár použití.

Naopak tradiční výroba kožených rukavic klade důraz na výběr té nejlepší kůže. Používá se jemná, ale zároveň odolná kůže, která poskytuje vysokou estetickou hodnotu i komfort. Díky pečlivému výběru druhu materiálu pro konkrétní využití, vám rukavice radostně poslouží i mnoho let. Skvělou zkušenost máme s jehnětinou, teletinou i americkým jelenem. Více o používaném materiálu si můžete přečíst tady.

Barvení

Barvení kůže u velkovýrobců probíhá převážně chemickými procesy, které jsou rychlé a levné, ale často škodlivé pro nás i životní prostředí. Barviva použitá při těchto procesech mohou obsahovat toxické látky, které jsou nejen neekologické, ale také méně trvanlivé.

Naopak tradiční výrobci využívají šetrnější metody barvení, často ruční, které zajistí dlouhotrvající barevnost a nezávadnost pro životní prostředí i zdraví spotřebitelů. Naše kůže speciálně jehnětina se vyrábí v koželužně v Neapoli. Kůže se šetrně barví ve velkých bubnech a pak se pomalu přirozeně suší přímo pod neapolským sluncem. Tuto péči sami pocítíte už při prvním nasazení rukavic.

Ruční šití kožených rukavic

Tradiční výroba rukavic zahrnuje ruční výsek a šití, kdy každý pár rukavic prochází rukama zkušených řemeslníků. A to se děje už po více než 150 let. Výsledkem je dokonalý střih, který se přizpůsobí vašim ručkám. Rukavice vyrobené touto metodou nejen lépe padnou, ale také zaručují vysokou kvalitu, protože každý šev je pečlivě kontrolován.

A za jakou cenu, tedy?

Fast fashion výroba je levná, a to nejen kvůli nízké kvalitě materiálů, ale také kvůli podmínkám, za kterých jsou rukavice vyráběny. Zaměstnanci v továrnách často pracují za minimální mzdy v nevyhovujících podmínkách. Náklady na životní prostředí jsou rovněž vysoké kvůli použití chemikálií a neobnovitelných zdrojů. Tradiční výrobci kladou důraz na férové podmínky pro své zaměstnance a zodpovědný přístup k životnímu prostředí.

Fast fashion sice nabízí rychlé a levné řešení, ale v dlouhodobém horizontu se tato volba nemusí vyplatit. Ručně šité rukavice z kvalitních materiálů nejen lépe vypadají a sedí, ale také poskytují vyšší komfort, odolnost a jsou vyrobeny s ohledem na etické a ekologické standardy. Pokud hledáte produkt, který vám vydrží a chcete podpořit tradiční řemeslo, rukavice od BOHEMIA GLOVES jsou tou správnou volbou. Stanou se vaším parťákem pro mnoho příležitostí i do nepohody.